PRP

PRP

Η θεραπεία με PRP αποτελεί μια νέα και σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης βλαβών, κυρίως των μυοσκελετικών. Ανήκει στον κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής, η οποία έχει ως στόχο της τη διέγερση των φυσικών μηχανισμών του οργανισμού, έτσι ώστε αυτός να θεραπεύεται με τα δικά του μέσα χωρίς τη χορήγηση και χρήση φαρμάκων. Το PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ασθενούς. Τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην αναγέννηση των ιστών του οργανισμού. Ο τρόπος με τον οποίο οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες εισέρχονται στον οργανισμό του/της ασθενούς είναι με την έγχυσή τους, με λεπτές βελόνες, στην πάσχουσα περιοχή.

Η επιτυχία της θεραπείας με PRP στηρίζεται στην ικανότητα που έχει ο οργανισμός μας να αναγεννά τους ιστούς του και να επουλώνει βλάβες τραυματικές ή εκφυλιστικές του μυοσκελετικού συστήματος. Όπως αναφέραμε στην αρχή, η μέθοδος PRP είναι ένας ασφαλής και φυσικός τρόπος θεραπείας. Δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με φάρμακα και δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Οι εγχύσεις με PRP προσφέρουν στους ασθενείς ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα της πάθησής τους και επιταχύνουν την επούλωση των πασχόντων μυών και τενόντων. Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης είναι μηδενικός, καθώς πρόκειται για συστατικά του αίματος του ασθενούς. Ο τοπικός ερεθισμός τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση του υγρού, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η οποία υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Η PRP θεραπεία είναι ενέσιμη και πραγματοποιείται στο ιατρείο.

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται στη θεραπεία με PRP;

Αρχικά, η διαδικασία για τη θεραπεία με PRP ξεκινά με τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος από μια περιφερική φλέβα του ίδιου του ασθενούς. Ο τρόπος λήψης του αίματος πραγματοποιείται στο ιατρείο και γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μια τυπική αιμοληψία για εξετάσεις αίματος. Στη συνέχεια, ακολουθείται μια ειδική διεργασία, αυτή της φυγοκέντρισης.  Η φυγοκέντριση γίνεται σε ειδικό μηχάνημα, όπου εκεί διαχωρίζονται τα συστατικά του αίματος και απομονώνονται τα αιμοπετάλια, τα οποία αφού ενεργοποιηθούν με χλωριούχο ασβέστιο, εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες ( PRP ). Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες επούλωσης, οι οποίες όταν εγχυθούν στην περιοχή της βλάβης, επιταχύνεται η διαδικασία αποκατάστασής της.

Πιο αναλυτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η δράση των αυξητικών παραγόντων είναι η προσέλκυση των υπεύθυνων για την επούλωση κυττάρων, η βοήθειά τους στον πολλαπλασιασμό τους και η ενίσχυση των κυττάρων στους ιστούς που πάσχουν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται καινούριος ιστός, υγιής. Αφού, λοιπόν γίνει ο διαχωρισμός αυτός, οι αυξητικοί παράγοντες ( PRP  ) εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή με την καθοδήγηση υπερήχων, οι οποίοι παρέχουν την απαιτούμενη ακρίβεια. Η διαδικασία της φωτόλυσης με τη συσκευή Adilight II, βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπλασης του δέρματος, διεγείρει τους ινοβλάστες, παράγοντας έτσι κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Ακόμα, απελευθερώνονται οι β- ενδορφίνες και ενεργοποιείται η ιντερλευκίνη IL-1RA, η οποία δρα ανασταλτικά στη φλεγμονή. Με τη θεραπεία PRP λοιπόν έχουμε ταχυτάτη αποκατάσταση των τραυματισμένων  τενόντων, συνδέσμων, μυών, αλλά και του χόνδρου.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά και κάποια από τα θετικά της σημεία είναι η μη δημιουργία αλλεργικής αντίδρασης, η απουσία πόνου και επιπλοκών.  Ο ασθενής μετά το τέλος της θεραπείας με PRP δεν χρειάζεται νοσηλεία και μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι του. Στόχος της θεραπείας με PRP είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε αριθμό τοπική εμφύτευση αυξητικών παραγόντων, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η ανάπλαση και επιδιόρθωση της βλάβης. Δηλαδή, με την θεραπεία αυτή αναδομείται η τραυματισμένη περιοχή και αναγεννάται ο τραυματισμένος ιστός. Ο αριθμός των απαιτούμενων εγχύσεων είναι μέχρι τρεις ( 3 ), οι οποίες γίνονται μια ( 1 ) κάθε εβδομάδα. Βέβαια, ο ακριβής αριθμός διαφέρει σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από την ηλικία του, το είδος και τη σοβαρότητα της βλάβης.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας με PRP να μη γίνεται λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς αυτά επηρεάζουν τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Η θεραπεία με PRP δεν παρουσιάζει παρενέργειες, αλλά αν τελικά παρουσιαστούν αυτό συμβαίνει σπάνια και περιορίζονται σε τοπικούς ερεθισμούς μετά την έγχυση και στην αύξηση του πόνου, λόγω πάλι της έγχυσης των αυξητικών παραγόντων στον ιστό. Και οι δύο είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στη διαδικασία έγχυσης του υγρού.

Πού εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP;

Η θεραπεία με PRP εφαρμόζεται σε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αναλυτικότερα οι παθήσεις είναι οι εξής:

Ώμος:

  1. Η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
  2. Η τενοντίτιδα και η μερική ρήξη στροφικού πετάλου
  3. Η τενοντίτιδα του δικεφάλου
  4. Η φλεγμονή και η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής

Αγκώνας:

  1. Η έξω επικονδυλίτιτδα αγκώνα
  2. Η έσω επικονδυλίτιτδα αγκώνα

Πηχεοκαρπική:

  1. Το διάστρεμμα αντίχειρα
  2. Η ρήξη τριγώνου χόνδρου
  3. Η τενοντίτιδα de quervain

Ισχίο

  1. Η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
  2. Η τροχαντηρίτιδα
  3. Η ιερολαγόνιο άλγος
  4. Οι θλάσεις προσαγωγών, τετρακεφάλων, ιγνυακών, οπίσθιων μηριαίων

Γόνατο

  1. Η χονδροπάθεια
  2. Η χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
  3. Η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
  4. Η τενοντίτιδα τετρακεφάλου, επιγονατιδικού τένοντα
  5. Η θλάση, η μερική ρήξη συνδέσμων
  6. Η περιοστίτιδα κνήμης
  7. Το σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας

Ποδοκνημική

  1. Η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
  2. Η χονδροπάθεια
  3. Το διάτρεμμα ποδοκνημικής
  4. Η ρήξη Αχιλλείου τένοντα
  5. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα ( άκανθα πτέρνης )
  6. Η τενοντίτιδα περονιαίων

Πόσο ασφαλής είναι η PRP μέθοδος;

Η PRP μέθοδος αποτελεί μια εντελώς ακίνδυνη και ασφαλή θεραπεία, καθώς το ενέσιμο υλικό παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, το οποίο επεξεργάζεται καταλλήλως και χρησιμοποιείται για την επούλωση διαφόρων βλαβών, κυρίως μυοσκελετικών. Οπότε, ο κίνδυνος για τυχόν μετάδοσης νόσου ή κάποιας αλλεργικής αντίδρασης δεν υπάρχει.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας με PRP;

Τα οφέλη της θεραπείας με PRP είναι:

  1. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων
  2. Η ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες σε σχέση με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης
  3. Η θεραπεία με PRP είναι μια διαδικασία γρήγορη και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς
  4. Μειώνονται οι πιθανότητες ανάγκης για πιο επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, όπως οι επεμβάσεις

Τι αποτελέσματα έχει η PRP θεραπεία;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με PRP είναι εξαιρετικά, καθώς η επούλωση των ιστών επιτυγχάνεται και μάλιστα ο χρόνος που απαιτείται είναι ταχύτερος σε σχέση με άλλες θεραπείες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη γρηγορότερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές αλλά και αθλητικές δραστηριότητες του.

2023-05-25T10:44:33+00:00